Gotowanie obiadków part 2

Idąc za ciosem postanowiłem przelać na papier kolejny wspaniały przepis na doskonały, zdrowy, odżywczy a przede wszystkim smaczny obiadek „słoiczkowy” dla Twojej pociechy.

Obiadek: Krówka w chinach na zielonej chmurce

obiadek_2_blog

Składniki

  • ryż 0,5 kg
  • brokuł  0,5 kg
  • cielęcina 0,5 kg

Sposób przygotowania – wekowanego obiadu dla dziecka

Brokuł oczyszczamy z listków i wycinamy „korzeń” zostaw około 3cm „łodygi” od zewnętrznej części tzw „różyczek” brokuła – resztę musisz wykroić i wyrzucić. Cielęcinkę już standardowo powinieneś wykroić niepokojące Cie elementy, żyłki drobne zostaw koniecznie będzie bardziej soczyste. Ryż – możesz iść na łatwiznę i w sumie polecieć z ryżem kupionym w markecie w saszetkach 100 czy 150 gramowych.

  • Brokuł wrzuć na wrzącą/gotująca sie wodę wodę do garnka i gotuj przez 5-7 minut.
  • Ryż gotuj zgodnie ze wskazaniem na etykiecie opakowania
  • Sztukę cielęciny pokrój na 4 części, wrzucić na zimną wodę i gotuj przez 25 minut

Przed zakończeniem gotowania sprawdź czy brokuł nie jest jeszcze zbyt twardy oraz czy mięsko nie jest surowe. Torby ryżu powinny sowicie spęcznieć i pływać przy powierzchni wody.

Jeżeli wszystko jest już ugotowane jak należy to brokuł kroimy wszerz dość drobno, żeby łodyżka nie utknęła dziecku w gardle i żeby się nie zadławiło, cielęcinkę kroimy w drobne kosteczki lub przepuszczamy przez maszynkę a ryż pozostawiamy bez dodatkowego ugniatania czy mielenia.

Mrożenie i wekowanie słoiczków

Do ówcześnie przygotowanych, dobrze umytych i wyparzonych słoiczków zaczynamy nakładać kolejno – ryż, mięsko i brokuł.
Gdy już wszystko ostygnie to albo wrzucamy do zamrażarki albo wekujemy i jak ostygnie to wrzucamy do lodówki (jeżeli nie wiesz jak się wekuje to przeczytaj mój poprzedni wpis o pierwszym obiadku i wekowaniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s