Przepis na deserek brzoskwiniowo – jabłkowy

Niezły kącik z przepisami zaczyna się robić – no ale idę za ciosem, bo pamiętam, że mi było bardzo trudno, żeby ogarnąć temat gotowania. Każdy pomysł, który znalazłem i który byłem w stanie zrozumieć był na wagę złota – żeby tylko nie karmić córy tymi kupnymi pseudo-zdrowymi gniotami z półek dyskontów. No dobra ale do rzeczy bo mam kolejny bardzo krótki przepis na to jak ogarnąć wspaniały deserek dla Twojego malucha. Generalnie dzięki tym przepisom na deserki jestem przekonany, że zaczniesz łączyć fakty i podmieniać sobie owoce we własnym zakresie.

Deserek:  Brzoskwiniowo jabłkowy sad

jab-brzos-deserek-blogSkładniki do przygotowania deseru dla dziecka

  • brzoskwinie 5 sztuk
  • jabłko 4 sztuki

Sposób przygotowania deserku dla dziecka

  • Jabłka – myjemy, obieramy, wydrążamy pestki i inne twarde części ze środka i kroimy w kosteczkę.
  • Brzoskwinie – myjemy, obieramy, wydrążamy ze środka pestkę i ewentualne twarde elementy przy ogonku lub te ze środka i kroimy w kostkę

Do pierwszego garnka wlewamy odrobinę wody na sam spód i wrzucamy kawałki jabłek. Gotujemy na wolnym ogniu często – pamiętając, aby często przemieszać zawartość garnka. Jabłka zależnie od ich twardości powinny w garnku gotować się na wolnym ogniu około 20-25 minut aczkolwiek są różne twardości jabłek – więc to jest kwestia bardzo indywidualna, bardzo chciałbym Ci dać konkretny czas jakiego ja zwykle wymagam, ale to niestety niemożliwe w tym wypadku. Generalnie masz doprowadzić jabłka do stanu jednolitej masy i nie pozwolić się im przypalić, dlatego pamiętaj, nie odchodź za daleko – mieszaj!

Do drugiego garnka wlewamy również trochę wody i wrzucamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Gotujemy je również na wolnym ogniu, aby się nie przypaliły i pamiętamy o częstym ich przemieszaniu. Na wolnym ogniu należy brzoskwinki trzymać około 15-20 minut  oczywiście również zależnie od ich twardości, może się okazać, że będzie to dłużej. Tutaj znów celem jest doprowadzenie do ujednolicenia masy.

Oczywiście jak w przypadku deserku jabłko-banan możesz stworzyć dwa oddzielne deserki jabłkowy oraz brzoskwiniowy, ale ja mocno rekomenduję mix. W związku z powyższym również na 30-60 sekund przerzucamy jabłka do brzoskwiń i jeszcze na wolnym ogniu mieszamy intensywnie, aby się wszystko dobrze połączyło.

Mrożenie i wekowanie słoiczków z deserkiem dla dziecka

Do czystych słoików wkładamy masę brzoskwiniowo-jabłkową.

  • Mrożenie:
    • w momencie gdy już deserki wystygną możesz wrzucić je do zamrażarki – dzięki temu możesz śmiało je trzymać przez pół roku
  • Wekowanie:
    • szczegółowo opisałem temat wekowania na końcu tego wpisu – zapraszam do ostatniej części.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s