A gdy Twoje dziecko ma ochotę na chwileczkę zapomnienia – zrób mu zdrowy deserek!

Przepisy na dwa bardzo zdrowe i energetyzujące obiadki już były – zatem teraz czas na wspaniały, pyszny a przede wszystkim zdrowy i naturalny deserek.

Deserek:  Banan i jabłko w jednym stali słoiku

jab-ban-deserek-blog

Składniki deseru dla dziecka:

  • jabłka 4 sztuki
  • banany 4 sztuki

Sposób przygotowania deseru dla dziecka:

  • Jabłka myjemy i obieramy oraz wydrążamy pestki oraz twarde elementy ze środka jabłka a następnie kroimy w kostkę średniej wielkości.
  • Banany obieramy ze skórki i kroimy w kostkę średniej wielkości – kostki mogą być większe niż te od jabłka

Do pierwszego garnka wlewamy odrobinę wody na sam spód i wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka.Gotujemy na wolnym ogniu często mieszając aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać i stworzą jednorodną masę, chyba, że wolisz je w kawałkach wszystko zależy od wieku dziecka – czas gotowania jest mocno uzależniony od twardości jabłek aczkolwiek jest to około 20-25 minut.

Do drugiego garnka wlewamy odrobinę wody na sam spód i wrzucamy pokrojone w kostkę banany. Gotujemy na wolnym ogniu również dość często mieszając aż staną się miękkie i również utworzą jednolitą masę. Aby przyspieszyć cały proces możemy widelcem lub innym kuchennym „narzędziem” bardziej podrobić banany lub wręcz rozgnieść go – wówczas znacząco przyspieszysz cały proces ich przyrządzenia. Banany gotujemy również około 20 minut, są one co prawda o wiele miększe od jabłek ale również potrzebuję sporo czasu aby uzyskać odpowiednią jednolitą konsystencję.

Zależnie od preferencji możesz z tego stworzyć oddzielne dwa typy jedno-smakowych deserków lub je zmieszać. Polecam zmieszanie w związku z tym przenieś zawartość garnka z jabłkami do garnka z bananami przemieszaj na wolnym ogniu jeszcze przez minutę.

Mrożenie i wekowanie słoiczków z deserem dla dziecka

Następnie do ówcześnie obmytych i (najlepiej byłoby) wyparzonych (a w każdym razie czystych) słoiczków zacznij nakładać bananowo-jabłkowy deserek.

  • Mrożenie:
    • w momencie gdy już deserki wystygną możesz wrzucić je do zamrażarki – dzięki temu możesz śmiało je trzymać przez pół roku
  • Wekowanie:
    • szczegółowo opisałem temat wekowania na końcu tego wpisu – zapraszam do ostatniej części.
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s